Sockets per a M2

Avui m’ha arribat a les mans un portàtil HP ProBook 450 G3. És la versió amb CPU i3 i HDD de 500Gb. Té un mòdul de 4Gb de RAM i un socket lliure per poder ampliar-la. Aparentment és un portàtil normalet.

El que se m’havia encomanat era ampliar-lo. Per un costat passar del disc dur mecànic a un SSD, i per altre millorar la RAM, ja sigui trobant un altre mòdul igual i aprofitar el double channel, o en funció del preu, afegir-li un mòdul de 8Gb. El que m’agrada d’aquesta sèrie de portàtils d’HP és que tenen tapa de manteniment, però no recordava que en tingués 2 ¿?

Obro una d’elles i veig que tinc accés al disc dur i a la memòria RAM. Doncs què hi ha sota l’altra? Un tresor! Dona accés a l’adaptador Wifi i a un socket per instal·lar un SSD en format M2.

Normalment quan em demanen d’actualitzar un portàtil acostumo a comprar un SSD en format SATA, canviar-lo pel HDD que porta, i aquest posar-lo dins una caixa perquè es pugui utilitzar com a disc dur extern. Però ara tenia l’oportunitat de tenir els dos discs durs dins el portàtil. Per què no aprofitar-ho?

Mai havia punxat un M2. Tenia clara la diferència de formats entre M2 i M.SATA, no em podia equivocar per aquí. I també tenia clar que el format M2 té vàries mides, sent la 2280 (80mm) i la 2242 (42mm) les més habituals.

Tipus de M2 en funció de la seva llargada.

Malgrat tenir-ho tant clar, no ho havia fet mai, i he preferit anar amb el portàtil a la botiga. Allí hem provat de punxar-hi l’únic SSD en format M2 que tenien en stock, un ADATA XPG ASX6000NP M.2 2280 NVME de 256Gb. Socket M2, llargada 80mm que és el que necessitava el portàtil…, què podia anar malament? Doncs que no entrava.

El noi de la botiga ho ha provat vàries vegades i per poc, però no entrava. Ell suggeria que potser el portàtil requeria d’un estàndard diferent, però jo li he dit que no podia ser, que havia llegit el datasheet d’HP, i que no hi havia més estàndard que el M2, això sí, amb capacitat màxima de 256Gb. Sí que ens hem fixat que el ADATA només tenia una osca i el dibuix del datasheet apareixien SSD amb dos osques.

I realment aquesta ha estat la clau. Hem “descobert” que pels slots M2 hi ha quatre tipus de sockets diferents (A, B, E i M), i que al mercat existeixen 3 tipus de models de SSD: B, M i B/M. Em sembla que el tipus A i E s’acostumen a utilitzar per interfícies PCM, IUM, SSIC, I2C, UART, etc. L’aparença dels sockets M2 tipus B i M es pot veure en la següent imatge:

Sockets M2
Sockets M2

L’HP ProBook 450 G3 té un socket de tipus M i el connector del SSD ADATA és de tipus B. Per tant no pot funcionar de cap manera. Pel que entenc de la taula anterior és que si suposem que dos sockets tenen la mateixa versió de PCIe (la 3.0 avui en dia), quan els SSD actuen sobre PCI i no sobre SATA (això ja és un altre tema) és millor el que suporta més carrils, en aquest cas x4.

No ho tinc clar del tot, el que sí tinc clar és que he encomanat un WD BLUE 3D amb un tipus de connector M i B a la vegada. Espero que aquest sí que funcioni. Això ja serà un altre post 😉

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *