4G vs TDT

L’altre dia el meu pare em va demanar ajuda perquè no podia veure TV3. Deia que se li pixelava i el so se sentia entretallat. S’ha de dir que la TV amb la que ho intentava és una Philips bastant nova i la instal·lació d’antena (individual) la vaig fer jo mateix fa uns quants anys. Fins aquest moment tot havia funcionat bé.

Vaig estar repassant la intensitat de senyal amb la que rebia TV3 i era força bona segons indicacions de la TV, ja que no tinc cap mesurador de camp. En canvi la qualitat de la senyal era pèssima, i segons com, inexistent. Vaig comprovar els altres canals i tots anaven bé.

Vaig deduir, al veure tant bona intensitat de senyal, que alguna cosa dificultava la qualitat i feia interferències. El primer que vaig pensar va ser amb els arbres que hi ha a la mateixa alçada de l’antena. Vaig enfilar-me a la teulada del rafal, on vaig instal·lar l’antena ara fa uns 3 anys, i certament els arbres havien crescut molt. Vaig començar a tallar les branques que podien fer interferències ja que o bé tocaven l’antena o bé estaven en línia amb el repetidor. Però no vaig aconseguir res més que deixar pelat mig ametller.

Al final, com sempre, vaig haver de recórrer a Google, tot invocant: “TDT doesn’t work…”. I entre els milers de resultats n’hi havia uns quants que apuntaven al possible problema i la conseqüent solució. I tal com resa el títol del post, la culpa era de les freqüències necessàries per operar 4G, les quals a vegades, i d’una forma molt capritxosa, provoquen interferències amb la TDT.

El 4G dels mòbils (per exemple) treballa amb les freqüències al voltant dels 800MHz, concretament de la 800 a la 826, on abans operaven les operadores de TV amb els canals compresos del 61 al 69. I en aquest cas a la nostra zona TV3 entra pel canal 59, és a dir, per la freqüència 778MHz. Molt possiblement aquest era el problema, la proximitat amb la freqüència 800MHz. Però perquè fins ara no ens n’havíem adonat d’això si ja fa uns quants anys que s’opera amb 4G? Bé, en el nostre cas era perquè sempre miràvem TV3HD, no TV3, i fins el maig de 2018 TV3HD feia servir els MUX del Grup Godó (8TV) i entrava pel canal 51, freqüència 714MHz.

I quina és la solució per aquests casos? Comprar un simple filtre que no permeti entrar cap senyal superior a 800MHz.

Filtre LTE (4G) en format mascle-mascle

Aquest filtre és una petita i econòmica “peça” metàl·lica que es pot posar en qualsevol punt de la instal·lació. Jo per no haver de tallar cable, empalmar, posar-ho en alguna caixa estanca, etc, vaig optar directament per canviar el cable que va de la presa d’antena fins la TV per un cable que ja portava integrat el filtre:

Cable AXIL amb filtre LTE (4G)

I feina feta! Ara ja podíem tornar a veure TV3HD. Malgrat tot, li vaig dir al meu pare que revisés una altra TV que té en una altra propietat a uns kms. de la que havíem arreglat (per si les mosques). I efectivament allí també tenia problemes, però aquest cop amb Tele5, i això ja és més estrany perquè Tele5 entra a la nostra zona per un dels canals més baixos, el 35, amb freqüència 586MHz. El símptomes eren els mateixos que amb TV3HD, però no em quadrava la teoria de les interferències. Com que el cable d’antena és força econòmic li vaig dir que provés de canviar-lo per un que tingués filtre i voilà! també va funcionar! Per això he parlat que aquest tipus d’errors són capritxosos, almenys per mi que no en tinc massa idea de senyals d’espectre electromagnètic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *